fredag den 29. april 2016

Madplan uge 18 - Italien

De fleste er vilde med italiensk mad, så hvorfor ikke tage en hel uge, hvor det er på programmet.

Mine madplaner indeholder altid mindst 1 dag med fisk og mindst 1 kød-fri dag. Maden har oftest en forberedelsestid på max 30 min plus evt. tid i ovnen/gryden, og jeg noterer, hvis en af dagene kræver længere tid. Indkøbslisten er til de fem hverdagsretter til to personer. Weekendlækkerierne skal indkøbes ved siden af.




Aftensmad som i Lady og Vagebonden. Et dejligt alternativ til Spaghetti Bolognese, som hele familien kan lide.

Lav en salat af snittet krølsalat, 100 g. asparges i snitter, 2 fintsnittede forårsløg, 2 tomater i tern og 100 g. champignon i skiver. Brug olivenolie og citronsaft som dressing.

Arbejdstid:
45 min






Tirsdag: Pestolaks og Risotto med Forårsgrønt

Risotto er rigtig italiensk sommermad, og det er faktisk ikke så svært, som man skulle tro. Husk dog at blive ved gryden under hele tilberedningen.
Læg laksestykkerne i et smurt ovnfast fad og krydr dem med salt og peber. Smør pesto på toppen og sæt i ovnen 15 min ved 200 grader.

Arbejdstid:
40 min

Tip:
Hæld vinen i små plastbøtter eller poser - eller frys den ned i en isterningbakke. Så har du altid vin til madlavningen.
Resten af pestoen kan du f.eks. smøre på det lækre foccaciabrød, som du finder længere nede. Eller du kan bruge det i stedet for smør/mayonnaise i frokostsandwichen.




Suppen her minder meget om den velkendte italienske minestrone. Minestronen er dog en vintersuppe, hvor Zuppa di Verdure er fuld af forårets sprøde grøntsager i stedet.

Brug en hel lille squash i stedet for den halve i opskriften.

Arbejdstid:
40 min








Lasagne er traditionelt den bagte version af Spaghetti Bolognese, men i denne lasagne er kød og fed sauce skiftet ud med sunde grøntsager og hytteost. Lasagnen smager fantastisk og er et virkelig godt bud på den kødfri dag.

Arbejdstid:
20 min (plus 30 min i ovnen)

Tip:
Frys det sidste halve karton tomater ned. Så har du det til madlavningen en anden dag.







Dette er en af klassikerne på pizzaria'ets menukort. Men der er uendelig langt fra en fedtet pizzaria-pizza til en lækker og sprød hjemmelavet sag.

Arbejdstid:
30 min (plus 45 min hævning)









Ugens kage eller brød: Foccacia medTimian

Bag et lækkert italiensk brød i starten af ugen og server det til aftensmaden eller brug det til frokost.













Weekendmad:

Svinekæber iRødvin med Parmesanmos - Svinekæber er noget af det møreste kød der findes, og man kan få det ret billigt. Lav en lækker omgang italiensk simremad i weekenden, gerne til gæster.











Tiramisu medCitron - Ingen lækker middag uden dessert. Tiramisu er kongen af italiensk mad, og hvis du ikke har prøvet det endnu, så er muligheden her.














Indkøbsliste:

Indkøbslisten indeholder ikke disse basisvarer: Salt, peber, karry, paprika, sukker, olie, æbleeddike

Kød:
200 g. hakket oksekød
2 stykker laks
50 g. bacon i tern
70 g. røget skinke (strimler eller skiver)

Mejeri:
175 g. parmesan (køb et helt stykke og gem det i køleskabet)
250 g. hytteost
125 g. frisk mozzarella, gerne light
1 æg
10 g. smør (eller flydende margarine)
1 pk. gær

Frost:
120 g. ærter

Frugt og grønt:
4  løg
6 fed hvidløg
500 g. asparges
6 forårsløg
2 store gulerødder
3 små squash
3 tomat
200 g. champignon
1 krølsalat
1 potte basilikum

Kolonial:
1½ karton tomatpassata eller hakkede tomater (á 400 gram)
1 karton/glas pastasauce (á 400 gram)
1 glas pesto med basilikum
120 g. spaghetti, gerne fuldkorn
120 g. aborioris
100 g. suppehorn eller andre små pastaformer, gerne fuldkorn
100 g. lasagneplader, gerne fuldkorn
1 fl. hvidvin
1 lille dåse koncentreret tomatpure (70 g.)

Basisvarer:
Tørret oregano
Tørret timian
Stødt muskat
220 g. mel
Hvidvinseddike (eller æbleeddike)
Hønsebouillon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar